• OVER NIELS

Wie is Niels?

Mijzelf in 4 woorden: Avontuurlijk, gedreven, energiek en enthousiast.

Als ik niet werk: Eropuit met mijn gezin: Zeilend op de Waddenzee, wandelen en rondzwerven in de Alpen of Noorwegen, klimmen en skiën in de bergen en winterkamperen met mijn ski’s. Mountainbiken, Crossfit, koken, muziek en gitaarspelen.

Werk: In 1997 rondde ik de opleiding Energietechniek van Inholland af in Alkmaar. Twee jaar werkte ik in de cryo- en vacuümtechniek voor wetenschappelijke apparatuur waarbij het draait om extreem lage temperaturen. Dat deed ik voor de deeltjesversneller van CERN in Geneve waar ik bijna een jaar heb gewoond en gewerkt, en later voor NIKHEF in Amsterdam.

Energiek, enthousiast en gedreven werk ik sinds 1999 aan het toekomstbestendig maken van onze energievoorziening. Elf jaar lang deed ik dat als onderzoeker, projectleider en adviseur bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In die periode heb ik diverse onderzoeksfaciliteiten op het terrein van ECN gerealiseerd en veldtesten bij renovaties en in nieuwbouwprojecten in Nederland opgezet en uitgevoerd. Ik heb aan de wieg gestaan van nieuwe technologieën op het gebied van onder andere compacte warmteopslag, zonnecollectoren, ventilatie, warmtepompen en koeling. Trots kijk ik terug op de ondersteuning die ik heb gegeven als adviseur aan diverse overheden. Mede hierdoor zijn energiezuinige technologieën en toepassingen inmiddels gewoon geworden. Denk daarbij aan het afdekken van koelmeubelen in supermarkten, de toepassing van vrije koeling in de ICT-sector en “Nul op de Meter” woningen.

In 2011 heb ik het initiatief genomen om een bedrijf te starten. Samen met enkele collega’s van ECN zijn we diensten en producten gaan ontwikkelen. Met veel plezier kijk ik terug op de projecten, adviezen, trainingen, producten en software die zijn afgerond, gemaakt, gegeven en ontwikkeld. Hoogtepunten in deze periode hierbij waren voor mij: mijn rol in het innovatieprogramma van het ministerie van binnenlandse zaken -Energiesprong en later Stroomversnelling-, de koploper projecten die ik heb uitgevoerd met hoge energieambities en  de trainingen die zijn ontwikkeld en gegeven. Met veel mensen en organisaties die ik in deze periode heb ontmoet werk ik nog tot op de dag van vandaag met veel plezier samen.

Na 9 jaar EnergyGO heb ik besloten zonder compagnons en mede-aandeelhouders door te gaan en mij te richten op onderwijs, training en advies. Dit geeft mij de mogelijkheden om kennis en ervaring over te dragen aan studenten én professionals.

In 2015 heb ik samen met 5 mede Alkmaarders het initiatief genomen om een Energie coöperatie op te richten. Als mede bestuurder hebben ik samen met de andere bestuursleden en leden Alkmaar Energie   gemaakt tot een coöperatie die inmiddels al meerdere succesvolle zonne- en windprojecten in de regio heeft gerealiseerd.

Daarnaast heb ik in 1999 een opleiding voltooid voor skileraar en was ik werkzaam als skitrainer van 1997 tot 2001. Skiën, en dan vooral op plaatsen waar geen toeristen te vinden zijn en sneeuw onbegaan, is één van mijn grote passies.

Bel Niels Sijpheer voor informatie en een goed gesprek over energie
Telefoon: +31 6 10 444 798 of stuur een mail