HUPSAKEE! – juni 2020

… en dan staat mijn website online! Leuk om aan te werken en vorm te geven samen met Jolanda en Arjen van Jostudio. En daar hoort een eerste nieuwsbericht bij. Een inhoudelijk bericht over hoe we de energietransitie verder kunnen helpen zit nog in het vat, daar kom ik binnenkort op terug. Mijn eerste nieuwsbericht is een korte terugblik op het afgelopen half jaar.

En wat een half jaar was het… Bizar in verschillende opzichten; een nieuwe start met Sijpheer Energie, nieuwe projecten werven en opstarten, een samenwerking starten met Inholland, het afronden van zaken met EnergyGO en … COVID19. Het laatste bevestigde wat ik voor de uitbraak heb ervaren: verwacht het onverwachte, het leven is niet maakbaar.

Wat wel maakbaar is zijn plannen! En die kan je, vroeg of laat, uitvoeren. Zo was ik als klein jongetje van plan ooit een telescoop aan te schaffen. Dat heb ik enkele weken terug gedaan. Geweldig ding! De maanfoto maakte ik met mijn telefoon door het oculair. Met ons hele gezin turen we af en toe midden in de nacht vanuit onze tuin naar de Maan, Venus en objecten met namen als M51. Het helpt mij enorm om gebeurtenissen in perspectief te zetten. Tijdsbesef bijvoorbeeld: 30 miljoen jaar heeft het licht van M51 erover gedaan om in de telescoop te komen … En dan willen onze beleidsmakers onze huizen zo snel mogelijk van het aardgas af halen.

Tijd is je vriend, niet je vijand. Neem de tijd en maak een goed plan. Natuurlijk hoort het verlagen van CO2-emissie thuis in de prioriteitenlijst van onze planeet, maar als een kip zonder kop huizen van het aardgas halen, aansluiten op veel te dure en niet duurzame warmtenetten of elektrificeren met stroom vretende apparaten is gewoon niet slim. Net zoals het drinken van ontsmettingsmiddel of onder een UV-lamp zitten om van COVID19 af te komen (Trump, april 2020). Daar krijg je ook spijt van.

Kortom, neem de tijd om plannen te maken over het toekomstbestendig maken van gebouwen en voer deze, vroeg of laat, uit! Vastgoedeigenaren, woningbouwcorporaties, bouwers en ontwikkelaars: ik help jullie er graag bij!

Niels

#energie #duurzaamheid #hupsakee!